Korfbalscheidsrechter: iets voor jou? 

HBSV afd. korfbal is altijd op zoek naar scheidsrechters. Je hoeft geen verstand te hebben van korfbal, de spelregels kun je altijd leren. De top 9 zijn:

 

1.Korfbal wordt gespeeld met 4 spelers (bij ons 4 dames) per team in een vak. Alleen bij een vakwissel (zie hieronder), of als je als speler zelf wordt gewisseld, mag je het vak verlaten.

 

2.Lopen of voetballen met de bal is verboden. Alleen de bal gooien of rollen is toegestaan.

 

3.Er zijn 2 vakken, een aanvalsvak en een verdedigingsvak. In het vak waar het ene team aanvalt, verdedigt het andere team, en omgekeerd.

 

4.Een doelpunt wordt gescoord als de bal van bovenaf door de korf is gevallen.

 

5.Een verdediger kan verhinderen dat een doelpunt telt. Als de verdediger voordat aanvaller de bal loslaat, voor de aanvaller staat en met de vingertoppen de schouder van de aanvaller KAN aanraken, dan is het schot verdedigd, en krijgt de aanvaller een vrije bal tegen. Raakt de verdediger de aanvaller echter aan, dan volgt een strafworp voor de aanvaller!

 

6.Na 2 doelpunten (ongeacht welk team er heeft gescoord) wordt er van vak gewisseld: de vakwissel. Alle spelers

begeven zich zo snel mogelijk naar het andere vak.

 

7.Tijdens de wedstrijd verandert de 'functie ' van het vak niet. Kiest team A ervoor om in het linkervak aan te vallen, dan blijft dat het aanvalsvak, ook als er 2 doelpunten zijn gescoord. Alleen tijdens de rust wisselt de functie van het vak. Viel team A in de eerste helft aan in het rechtervak, dan is na de rust het linkervak het aanvalsvak voor team A.

 

8.Bij een zwaardere overtreding (ter beoordeling van de scheidsrechter) kan een aanvaller een zgn. vrije worp toegewezen krijgen. Deze moet vanaf de strafworpstip worden genomen, maar er mag niet direct een doelpunt worden gemaakt. De bal moet eerst zijn overgespeeld.

 

9. Geen verplichte regel, wel een mooie gewoonte: voor de wedstrijd begint schud je de hand van alle tegenstanders in je vak, en wens je elkaar een prettige wedstrijd. Na afloop van de wedstrijd schud je wederom de hand van alle tegenstanders in je vak, en meld je dat je prettig hebt gespeeld. Vergeet ook de scheidsrechter niet te bedanken!

 

Makkie toch? Zin om te komen fluiten bij HBSV? Meld je dan nu aan via webmaster@hbsv.nl en alles wordt geregeld.